Planetarium, Franeker

Ontdek het zonnenstelsel

Bij een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium hoort een uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. Het  overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen. Behalve het indrukwekkende raderwerk van het planetarium (zie onderstaande foto) en de voormalige wolkammerij van Eisinga is er tevens een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten te zien. Ook aan de moderne sterrenkunde wordt aandacht besteed. Er is bovendien een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond.

Voor kinderen is een gratis speurtocht beschikbaar.

UNESCO werelderfgoed

Na een lange aanloop van ruim acht jaar, waarbij het Planetarium in 2010 als officiële Nederlandse kandidaat op de ‘Voorlopige Lijst UNESCO Werelderfgoed’ is geplaatst, is in 2012 het Plan van Aanpak opgesteld.

Vervolgens heeft het Eise Eisinga Planetarium met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in januari 2013 een uitvoeringsovereenkomst afgesloten, die als startschot gezien kan worden voor de definitieve nominatie van het Planetarium. De nominatie van het Planetarium wordt gebaseerd op de werkhypothese ‘Het oudste nog werkende planetarium ter wereld, onderscheidend door uitgebreidheid in functies aangedreven vanuit één enkel slingeruurwerk’.

Adres

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker

www.planetarium-friesland.nl
0517-393070