Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland

Leeuwarden is het start- en eindpunt van de beroemde Friese Elfstedentocht! Een stad met een stadhouderlijk verleden, met honderden monumenten die aan die tijd herinneren en een winkelhart met veel bijzondere winkeltjes en gezellige horeca. Midden in de stad vindt je de merkwaardige Oldehove. In de zomermaanden kan je de Oldehove beklimmen, wat beloond wordt met een adembenemend uitzicht over de stad en het Friese land, tot en met de Wadden!

Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018

Culturele Hoofdstad is op het gebied van kunst en cultuur  Europa’s meest ambitieuze evenement. En in 2018 mochten wij dit mooie evenement naar Friesland halen en zijn er vele bijzondere evenementen gehouden en prachtige kunst getoond. Het centrale thema is ‘Iepen Mienskip’, het van onderop en in open verbinding met de wereld, samenwerken aan een betere wereld. Vooral het idee om met de evenementen daadwerkelijk iets blijvends achter te laten deedmenig jury-hart sneller kloppen. We vinden dat de culturele initiatieven iets moeten betekenen. Dat ze onze manier van denken en leven een frisse impuls geven.

Fries Museum Leeuwarden

Achter elke hoek van het Fries Museum is de rijkdom en pracht en praal van het verleden van Friesland zichtbaar: de schoonheid van het 17e eeuws Friese zilver, de statige portretten uit de 16e en de 17e eeuw, de modieuze Friese kostuums, de 18e eeuwse stijlkamers van het Eysingahuis en het mysterie van Mata Hari. Dit en nog veel meer vindt je allemaal in één van de mooiste musea van Friesland.