Oudste stad van Friesland
Stavoren is de oudste van alle Friese steden. Wat nu een leuk en gezellig watersport stadje is, was vroeger een drukke en actieve handelsstad. Er werd handel gedreven via de Oostzee en de Rijn. In 1060 kreeg de stad stadsrechten en speelde een belangrijke rol in de Oostzeehandel. Omstreeks 1385 werd Stavoren een Hanzestad. Maar het rijke Zuiderzeestadje heeft ook veel tegenspoed gehad; verdwijning van de haringvangst, verovering door de Vetkopers en grote branden.
Het vrouwtje van Stavoren
De grootste tegenslag is verwoord in de legende van het Vrouwtje van Stavoren. Volgens de legende gaf een rijke redersvrouw één van haar kapiteins opdracht om uit te varen en het kostbaarste ter wereld mee naar huis te nemen. De kapitein kwam terug en nam een ruim vol granen mee. Het vrouwtje liet in haar woede de lading graan overboord gooien in de haven. Als straf voor haar hoogmoed verzandde de haven van Stavoren.
Nu hebben de handelschepen plaats gemaakt voor de plezierschepen. In het seizoen passeren vele schepen de sluizen, om van de Friese meren naar het IJsselmeer te varen of andersom. Je kan te voet of met de fiets ook de oversteek maken naar Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum bezoeken.