Oudemirdum

Aan de rand van de Gaasterlandse bossen

Vlak voor Oudemirdum ligt de mooi gelegen Rinia-state. Dit landhuis werd in 1843 in neo-classicistische stijl gebouwd. Oudemirdum ligt aan de rand van de uitgestrekte Gaasterlandse bossen en is een centrum van verblijfsrecreatie geworden. Het dorpsplein doet denken aan een brink. Het ademt een rustieke sfeer uit door de geveltjes en de Lindebomen.

Vette prooi

In 1329 was Oudemirdum een aanzienlijk dorp en een vette prooi in de ogen van de Westfriezen, afkomstig uit het huidige Noord-Holland. Een landing op de kust bood geen enkel probleem, aangezien er geen zeedijken waren opgeworpen, omdat de gaasten voldoende bescherming boden tegen het zeewater. Oudemirdum en haar bewoners waren door de plundertocht volledig verrast en de Westfriezen bliezen de aftocht met een rijke buit. Er werd om wraak geroepen en er volgde een plundertocht in omgekeerde richting. De strijd zette zich voort op zee en daarbij werden de overwonnenen steeds de “voeten gespoeld”, dat wil zeggen, overboord geworpen. Uiteindelijk moest de abt van het St. Odulphusklooster uit Stavoren tussenbeide komen om vrede te stichten. Toen de rookwolken boven Oudemirdum waren opgetrokken was er weinig meer over van het eerst zo aanzienlijke dorp.

Wat te doen in Oudemirdum

Oudemirdum staat bekend om de bossen, in deze bossen liggen verschillende wandelpaden. Deze wandelpaden zijn er voor lange wandelingen en voor een korte. Voor kinderen is er onder andere een kabouterpad of een paddestoelenpad. Tip: bezoek het Bezoekerscentrum Mar en Klif. Hier leer je over de fascinerende geschiedenis van de omgeving en kom je te weten welke dieren er allemaal leven. Voor de kinderen zijn er leuke doe-activiteiten die ook leerzaam zijn. Bezoekerscentrum Mar en Klif organiseert ook activiteiten en excursies.