Het warme hart Zuidwest Friesland!
Het dorp Koudum wordt ook wel “het warme hart van de regio Zuidwest Friesland” genoemd. Met zijn centrale ligging in het Zuidwesten van Friesland aan de meren de Morra en de Fluessen, is Koudum een zeer aantrekkelijk woon- en vakantiedorp. Vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst wordt Koudum bezocht door vele duizenden toeristen. Deze toeristen komen voor de rust, de prachtige omgeving, de vele sportieve mogelijkheden (waarvan de watersport er één is) en voor de uitstekende accommodaties. De verwelkomende vriendelijkheid van de Koudumers doet vele toeristen jaarlijks terugkeren.
Koudum is een zeer actief dorp
Vele vrijwilligers organiseren jaarlijks veel drukbezochte activiteiten. Het verenigingsleven staat in Koudum op een hoog niveau. Ook het winkelaanbod mag er zijn. Het is mede dankzij het toerisme uitgebreider dan je van een plaats met ruim 2.700 inwoners mag verwachten. Naast de dagelijkse boodschappen kan men er terecht bij diverse andere leuke winkels. Koudum: “Het warme hart van Zuidwest Friesland”, niet alleen vanwege de prachtige omgeving en de zalige rust, maar juist ook vanwege de mensen die er wonen en werken.
Koudumer beantsjes
Koudum is bekend om de heerlijke Koudumer beantsjes en ook om de Koudumer bloemkool. Koudumers worden dan ook vaak “beantsjes” genoemd. Het geheim van deze lekkere groente zit waarschijnlijk in de zeer geschikte Koudumer grond, waarop de boontjes uitstekend groeien. Al in de wintermaanden worden de eerste groenten gezaaid en onder glas gekweekt. Na een aantal maanden hard werken kunnen de eerste groenten worden geoogst. Naast boontjes en bloemkool komen ook snijboontjes, komkommers, spitskool, spinazie en aardappelen uit de Koudumer kassen. Deze groente kan je ongeveer vanaf maart kopen bij Wim’s Groente & Fruit (Hoofdstraat 13, Koudum).
Korenmolen De Vlijt
Aan de Molenbuurt te Koudum staat “De Vlijt”, een korenmolen van het type “spinnekop op stelling”. Voorheen stond op deze plek een soortgelijke molen die in 1938 werd gesloopt. Tussen 1986 en 1995 is de molen herbouwd met onderdelen van een spinnekopmolen uit Oppenhuizen, een poldermolen die daar tot 1947 de 130 ha grote Oppenhuister polder bemaalde. De nieuwe “De Vlijt” werd uitgerust met een koppel maalstenen voor het malen van graan en wordt nu regelmatig, meestal op zaterdagen, bediend door de vrijwillige molenaars van de Molenstichting Súdwest-Fryslân, eigenaar en beheerder van de molen. Als de molen draait staat deze open voor bezichtiging en uitleg door de molenaar.