Hindeloopen

Bijzondere pittoreske sfeer

De houten bruggen over de smalle grachtjes geven de stad Hindeloopen een bijzondere sfeer. In deze Friese stad doet nog veel herinneren aan de glorietijd die zij beleefde in de 17e en 18e eeuw. Er werd een levendige handel gedreven met Noorwegen, de Oostzeelanden en Rusland. Veel van de verdiensten werden in Amsterdam uitgegeven aan kostbare stoffen en voorwerpen. Met deze stad had Hindeloopen een goede relatie.  De stoffen en voorwerpen werden door de VOC aangevoerd. Hierdoor groeide Hindeloopen uit tot een centrum van interieur- en schilderkunst.

Hindeloopen en haar cultuur

Door hun rijkdom hadden de inwoners hun eigen kleurrijke klederdracht. Door de vele contacten met de noordelijke landen ontstond een eigen taal die ook nu nog wordt gesproken. In de smalle straatjes staan nog steeds enkele kapiteinshuizen met kleine ankers op de gevel, als teken dat de schipper nog vracht kon aannemen. In de zomer woonden de zeemansvrouwen met hun kinderen in de kleine huisjes achter de grote woningen, dit zijn de “likhûzen”. In het vroegere stadhuis is het museum “Hidde Nijland Stichting” gevestigd, waar je kennis kunt maken met de typische Hindelooper cultuur.  Naast de verschillende evenementen die Hindeloopen gedurende het jaar organiseert, is er ook een populaire surf-en kitespot te vinden. In het Museum ontdek je het rijke Hindeloopen uit de 18e eeuw. Dit museum informeert u over kostuums, Hindelooper interieurs, beschilderde meubels, scheepvaart- en stadshistorie.

Vanaf de Kuilart is het ongeveer een half uur fietsen naar deze stad. Met de auto ben je er in 10 minuten maar de fietstocht is zeker een aanrader. Wij verhuren fietsen op ons park.