Balk

Aan de Luts

Balk ligt aan de zuidzijde van het Slotermeer en is ontstaan door streekbebouwing aan weerszijden van het water de Luts. Waarschijnlijk heeft het dorp zijn naam te danken aan de brug over de Luts, want een “balk” is een eenvoudige oeverver- binding.

De bloeitijd van Balk

De Luts wordt omzoomd door linden en oude geveltjes. De versierde trap- en halsgevels herinneren aan de bloeitijd van Balk in de 18e eeuw. Door de handel en verkeer, met name in boter, was er in Balk een goede welstand. Dankzij deze welvaart bezit het dorp een prachtig Raadhuis (1615) met hoog bordes en wapendragende leeuwen.

Dwaald over de bruggen

Het karakteristieke dorp kreeg bekend- heid in de letterkunde omdat Herman Gorter hier zijn beroemde gedicht “Mei” schreef.

Hij dwaald’ over de bruggen, op den wal
Van ’t water, langzaam gaande, overal

Wat te doen in Balk

Balk is een bescheiden dorp, hoewel er van alles te beleven is! Er kan geshopt worden, je kan er wandelen, fietsen en het dorp kent veel historie. Ooit was Balk een belangrijk handelscentrum, het belangrijkste handelsproduct was boter. Benieuwd naar de historie van dit dorp? Loop de gratis audioroute, het startpunt is bij het zogenaamde Bûterhûs (boterhuis). De route laat de bijzondere panden zien en vertelt het verhaal wat er bij hoort. De audiotour duurt ongeveer een uur en eindigt weer bij ’t Bûterhûs, sluit deze wandeling af met een lekkere kop koffie of thee.