Valkcursus

Zeilles in een valk

Tijdens de valkcursus leer je zeilen in een valk. De valk is een stabiele en veilige zeilboot met fok en grootzeil. In een klein groepje worden de zeilvaardigheden bijgebracht: op- en aftuigen, sturen, overstag gaan, gijpen, zeilvoering, opkruisen, wegvaren, aanleggen, alles komt aan de orde. Je werkt als een team, de handen moeten dus uit de mouwen.

Vanaf 12 jaar en ouder raden wij de zeilcursus aan in de valk. De cursus bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur. ’s Morgens van 09.00-12.00 uur of ’s middags van 13.00-16.00 uur. De valk wordt bemand door maximaal 4 cursisten en 1 instructeur. Wanneer je in een valk kunt zeilen beheers je vaardigheden die op alle zeilboten van toepassing zijn. Zeilen in een valk is een belevenis.

Voorwaarden

De zeillessen gaan altijd door ook bij regen of slecht weer. Eventueel wordt een theorieles gegeven mocht het weer het niet toelaten het water op te gaan. Een zwemdiploma is verplicht en het meenemen van regenkleding wordt aangeraden. Het dragen van een zwemvest is verplicht, deze zijn aanwezig in de boot. Uiteraard mogen ook eigen zwemvesten worden gedragen. Het meenemen van waardevolle spullen wordt afgeraden.

Informeer voor de prijzen bij de receptie.

Programma valkcursus per dag (voorbeeld)

Dag 1:
In de eerste plaats beginnen we met het leren optuigen van de boot. Je leert de benamingen: wat is een giek, gaffel, fok, grootzeil, schoten enzovoort. Daarna gaan we direct zeilen en, afgewisseld, komt ieder aan het roer. Deze dag oefen je overstag gaan en de verschillende koersen. Aan het eind van de les leer je hoe de valk weer moet worden afgetuigd.

Dag 2:
De bemanning begint eerst met het zelf optuigen van de valk. We herhalen vervolgens de koersen van de eerste dag. Maar we oefenen vandaag ook oploeven – afvallen van de wind, scherp aan de wind, gijpen en ten slotte laveren.

Dag 3:
Na de boot net als gister weer zelf te hebben opgetuigd, gaan we zeilen en herhalen we dat geen wat we de voorgaande dagen hebben geleerd. Daarnaast leer je vandaag ook wat bedoeld wordt met bovenwinds, benedenwinds, hoge wal, lage wal en als laatste langs wal.

Dag 4:
Vandaag alweer de laatste dag van de cursus. We maken daarom een mooie zeiltocht waar de bemanning alles zelf doet. We herhalen het belangrijkste en je moet zelf aanleggen.