Vaarroute, Fluessen – Luts (33 km)

Deze tocht brengt je eerst over de Friese Meren de Fluessen en uiteindelijk het Heegermeer. Breng een bezoekje aan één van de gezellige watersportdorpjes Heeg of Woudsend. Bij beide kan je prachtig genieten vanaf het water of op een terrasje. Vanuit Woudsend vaar je verder het Slotermeer op, dit meer brengt je uiteindelijk in de gracht van Balk. Vanuit Balk kom je terecht in het bosgebied van de Zuidwesthoek. En via De Wyldemerk, een natuurgebied, ga je uiteindelijk weer richting De Kuilart.

1. Begin bij De Kuilart.
2. Vaar de haven uit en ga linksaf de “Oorden” op.
3. Vaar rechtdoor richting het “Elahuizen” en vaar de “Fluessen” op.
4. “Elahuizen” is een samenstelling van het voormalig zelfstandige dorp
“Nijega” en “Elahuizen”. Beide dorpen waren een dun bevolkte streek, met zeer verspreide bebouwing. Midden tussen de beide dorpen stond een zuivelfabriek. Tegenwoordig heeft men op de plaats van de fabriek het grootste deel van de waterrecreatie voorzieningen geconcentreerd. In 1825 hebben het water veel van de oude huizen en boerderijen vernield.
5. Vaar door richting “Heegermeer”.
6. Vaar rechtsaf de “Woudsender Rakken” op.
7. “Woudsend” is een modern watersportdorp, met vele terrasjes aan het
water en aanlegplaatsen midden in het dorp. In het centrum van het dorp vind je de oude charme van het zeedorp nog aan. De steegjes, doorkijk- jes, monumentale panden en twee ambachtelijke molens, waarvan Molen het Lam nog steeds meel maalt, beïnvloeden de charme positief.
8. Ga rechtsaf onder de brug door en vaar richting het “Slotermeer”.
9. Ga rechtsaf richting “Balk”.
10. Van de 15e tot de 18 eeuw is “Balk” enorm gegroeid dankzij de zuivel en
dan met name de boter handel. “Balk” was in die tijd, samen met “Sloten” het handelcentrum. Het historische centrum van het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht. Op de hoek van de Dubbelstraat staat het raadhuis. Het raadhuis heeft een hoog bordes met schildhoudende leeuwen. Op de gevel van het gebouw staat de stichtingsdatum 1615 in de meest fraaie ankers met krullen. Zo fraai en sierlijk dat het jaartal bijna niet meer te lezen is.
11. Vaar richting “Balk” over de “Luts”.
12. Vaar richting “Ruigahuizen” over de “Luts”.
13. Achter de Coenederssingel wacht u een verrassing. De lange oprijlaan
brengt je naar De Mottenkamp. Een oorspronkelijk jachthuis, met een witte buitenkant die een stijl waarbij het neoclassicisme overheerst. De Mottenkamp heeft in het vooraanzicht twee vleugels met in het midden een hoger middengebouw. De drie gebouwen zijn voorzien van fraaie artdeco.
14. Vaar richting “Van Swinderenvaart” over de “Luts”.
15. Blijf de “Luts” volgen.
16. Steek de “Van Swinderenvaart” over en vaar richting de “Spookhoekstervaart”. 17. Vaar rechtsaf de “Spookhoekstervaart” op.
18. Blijf de “Spookhoekstervaart” volgen.
19. Ga rechtsaf de “Rijstervaart” op en volg deze tot de “Oud Karre”.
20. Houd vervolgens links aan tot je weer bij het beginpunt bent.

Klik op de onderstaande afbeelding, waar de route met groen is aangegeven:

Waterkaart - ZuidWest Friesland

Terug naar omgeving overzicht