Uit agenda – Mei

75 jaar bevrijding

Datum: vrijdag 1 t/m dinsdag 5 mei. Locatie: Sneek en andere locaties

In het kader van 75 jaar bevrijding in Sneek worden er diverse activiteiten georganiseerd. Meer info op www.sneek75jaarvrij.nl

Naast Sneek hebben ook vele andere dorpen en steden activiteiten rondom 75 jaar vrijheid. Ook Koudum heeft diverse activiteiten, voor meer informatie hierover kunt u terecht op koudum.nl

4 Mijl van Sneek – Bevrijdingsloop

Datum: zondag 3 mei. Locatie: Sneek

‘De 4 Mijl van Sneek’ is hardloopevenement van 6,4 kilometer door het prachtige centrum van Sneek gecombineerd met veel muziek. ‘De 4 Mijl van Sneek’ is hardloopevenement van 6,4 kilometer door het prachtige centrum van Sneek, dit jaar gekoppeld aan Sneek 75 jaar bevrijding. Voor de kinderen is er in 2 leeftijdsklassen een kidsrun.

17e Friese Sleepbootdagen

Datum: vrijdag 15 t/m zondag 17 mei. Locatie: Woudsend

Op 15 t/m 17 mei worden in Woudsend de 17e Friese Sleepbootdagen georganiseerd. Meer dan zestig klassieke sleepboten en opduwers liggen afgemeerd aan de Iewâl en in de passantenhaven. Een tweejaarlijks spektakel voor jong en oud. De bekendmaking van wie de nieuwe Sleepbootschipper van het jaar wordt, de opening en een feestelijke activiteit beginnen op vrijdag om 17:00 uur. Zaterdag en zondag om 11:00 uur opent de sleepbootdagenmarkt en bent u welkom in de oude winkeltjes.

Elfmeren Fietstocht

Datum: zaterdag 16 mei. Locatie: Elfmerengebied

De Elfmerenfietstocht, een toerklassieker sinds 1967 door Friesland, in de 3 afstanden :50 – 100 – 150 km.

74e Elfstedenwandeltocht

Datum: dinsdag 19 t/m zaterdag 23 mei. Locatie: langs de Elfsteden

Vijf dagen lang kunt u genieten van het vele moois dat Fryslân te bieden heeft. De prachtige vergezichten met weidse velden, grazende koeien en de majestueuze Friese paarden zijn typisch voor deze regio. In de gezellige binnensteden en pittoreske dorpen die u passeert, kunt u even rusten en genieten van een versnapering. Tijdens de tocht wordt er goed voor u gezorgd. Na afloop van iedere wandeldag staat er een massageteam klaar. Het is mogelijk een slaapplaats te reserveren op één van de slaapschepen, zodat u de volgende dag ontspannen kunt beginnen. Voor wie de tocht succesvol volbrengt, is er het felbegeerde 11-Stedenwandelkruisje.

Mocht de vijfdaagse tocht een paar steden te ver zijn, dan kunt u ook één of meerdere dagen deelnemen. Daarnaast is het mogelijk de tocht in estafettevorm te volbrengen.

Lemmer Ahoy

Datum: donderdag 21 t/m zaterdag 23 mei. Locatie: Lemmer

Het zeilseizoen start jaarlijks in het Hemelvaartweekend met de Lemmer Ahoy. Dit is een zeilwedstrijd voor alle SKS en IFKS ingeschreven skûtsjes en alle andere ronde- en platbodemjachten. Gevaren wordt in de Baai en op het IJsselmeer bij Lemmer.

Kleine Sneekweek Zeilen

Datum: donderdag 21 t/m zondag 24 mei. Locatie: Sneek

Kleine Sneekweek met zeilwedstrijden in alle erkende zeilklassen. Vanaf Hemelvaartsdag zeilen jaarlijks rond de 300 schippers tijdens de Kleine Sneekweek vier dagen met hun bemanning in 20 klassen om de hoogste zeil-eer. Maar zoals bekend gaat het in de Sneekweek, en ook in de kleine Sneekweek, niet alleen om de eer. De sfeer is minstens zo belangrijk. Daarom is het inmiddels een traditie dat op de vrijdag van de Kleine Sneekweek, dit jaar 22 mei, de stappersavond georganiseerd wordt in het centrum van Sneek met heel veel live muziek. De 49e Kleine Sneekweek met zeilwedstrijden in alle erkende zeilklassen. 

46e Harlingen-Terschelling (HT) Roeirace

Datum: vrijdag 22 mei. Locatie: Harlingen

De HT is de koninginnentocht onder de sloeproeiraces. Met de HT is het allemaal begonnen…

De eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling werd geroeid op zaterdag 21 juni 1975 in het kader van de manifestatie “100 jaar Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz” door de sloepen “Houtman” en “De Rijp”. Hiermee werd de grondslag gelegd voor de HT Sloepenrace. Overigens is de ca. 34 km lange oversteek over de Waddenzee een van de zwaarste roeitochten in ons land. 

Kleintje Sneekweek Stappersavond

Datum: vrijdag 22 mei. Locatie: Sneek

Vanaf Hemelvaartsdag zeilen jaarlijks rond de 300 schippers tijdens de Kleine Sneekweek vier dagen met hun bemanning in 20 klassen om de zeileer. Maar zoals bekend gaat het in de Sneekweek, en ook in de kleine Sneekweek, niet alleen om de eer. De sfeer is minstens zo belangrijk. Daarom is het inmiddels een traditie dat op de vrijdagavond van de Kleine Sneekweek, de stappersavond, het centrum van Sneek bol staat van de live muziek met genoeg keus! In de deelnemende horecazaken staan er diverse live optredens en artiesten garant voor een topavond gezelligheid. De entree is gratis!

Elfsteden Roeimarathon

Datum: vrijdag 22 en zaterdag 23 mei. Locatie: langs de Elfsteden

De Elfsteden Roeimarathon is een jaarlijks terugkerend roei evenement. Het evenement wordt elk weekend na Hemelvaart georganiseerd. Naar verwachting maken, net als voorgaande jaren, zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en een aantal integraalroeiers hun opwachting om de kleine 210 kilometer het snelst af te leggen. De start en finish is in Leeuwarden en wordt niet gestopt en men roeit dus ‘s nachts door!

Elfsteden Oldtimer Rally

Datum: zaterdag 23 mei. Locatie: langs de Elfsteden

In 1984 kregen enthousiaste oldtimerbezitters in Friesland het idee om een rally te rijden langs de elf Friese steden. Links en rechts informeerden zij bij andere eigenaren en het plan sloeg aan. Na een korte voorbereiding, werd in dat jaar de eerste Rally verreden. Enkele tientallen voertuigen reden mee; een uniek, rijdend oldtimermuseum.

Alle deelnemers hadden de tocht als een belevenis ervaren en verklaarden het jaar daarop graag weer te willen rijden. Afgesproken werd dat voortaan jaarlijks de Rally zou worden verreden op de zaterdag na Hemelvaart en dat de inschrijving openstond voor motoren en auto’s tot en met het bouwjaar 1949. De Elfsteden Oldtimer Rally was geboren…

Op 23 mei 2020 wordt voor de 35e keer de Elfsteden Oldtimer Rally gereden.

Step Elfsteden

Datum: zondag 31 mei. Locatie: langs de Elfsteden

Op Pinksterzondag 31 mei zal voor de 35e keer de step variant van de Elfstedentocht vanuit Bolsward georganiseerd worden. Gezien dit een jubileum editie is, werkt de organisatie er naar toe om 350 steppers aan de start te verwelkomen.