Uit agenda – Juni

Fietselfstedentocht

Datum: maandag 1 juni. Locatie: langs de Elfsteden

Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, ’s morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. 

Cultureel Festival UT

Datum: zaterdag 6 juni. Locatie: Sneek

Ut Sneek is het jaarlijkse straatfestival van Sneek. Op verschillende plekken in de binnenstad spelen 65 lokale acts. Tijdens Út Sneek presenteren vrijwel alle culturele gezelschappen van Sneek zich. Zowel die van de professionele culturele instellingen, als ook de vele amateurmusici die spelen of zingen in popbands, koren, harmonie- en fanfareorkesten of dansen in een groep. Het aantal aanmeldingen is traditioneel enorm, de teller staat op ruim duizend deelnemers. Terecht dus een Cultureel Festival met hoofdletter C.

Lekker Sneek Zomereditie

Datum: zondag 21 juni. Locatie: Sneek

Bezoekers kunnen weer culinair gaan genieten op de zomereditie van Lekker Sneek. De Marktstraat en de Wijde Noorderhorne worden omgetoverd tot kleine pop-up restaurants.

Een twintigtal lokale horeca-ondernemers nodigen u van harte uit om heerlijke gerechtjes te komen proeven tussen 12.00 en 18.00 uur. En de kids kunnen zich uitleven op het springkussen. Ook is er weer straattheater en muziek! 

Wâldseiner Wykein goes Beachweekend

Datum: vrijdag 12 t/m zondag 14 juni

Het Wâldseiner Wykein, het feestweekend van Woudsend, wordt jaarlijks georganiseerd in het tweede weekend van juni.

Feestweekend op de Loswâl. Drie dagen lang tal van activiteiten voor jong en oud in en nabij de feesttent. Elke avond muziek, een spelmiddag, playbackshow, Slach om ‘e Driuwpôlle, tentdienst, superbingo, etc.     

Dit jaar in combinatie met het Beachweekend.     

Oerol

Datum: vrijdag 12 t/m zondag 21 juni. Locatie: Terschelling

Terschellings Oerol festival staat bekend als één van de leukste en meest bijzondere theaterfestivals in Europa. Ieder jaar is het Waddeneiland tien dagen lang het podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. De voorstellingen worden speciaal voor de bijzondere locaties gemaakt, of daarop aangepast. Van grote spektakelstukken tot mime; van intiem muziektheater tot hilarische circusvoorstellingen; van westerns tot interactieve installaties! Je treft het aan in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat.
Kijk voor meer informatie op www.oerol.nl

Cityproms Festival

Datum: zondag 21 juni t/m zondag 28 juni. Locatie: Leeuwarden

Klassieke muziek stoffig? Echt niet! Laat je tijdens CityProms betoveren door de klanken van internationale, nationale en écht Friese, klassieke topmuzikanten. Na de opening op vrijdagavond met het Noord Nederlands Orkest én een internationale ster staat het centrum van Leeuwarden drie dagen lang in het teken van kwaliteitsmuziek. Er is heel veel te zien, te horen en te beleven. Voor jong en oud. Dus laat je vlinderdas maar thuis (of niet) en beleef het zelf.

Heamieldagen

Datum: woensdag 24 t/m zaterdag 27 juni. Locatie: Bolsward

Vroeger, wanneer al het hooi door de boeren en hun knechten was binnengehaald, werd het harde werken afgesloten met een hooimaaltijd, het Heamiel. De Heamieldagen zijn een begrip voor Bolswarders. De oorspronkelijke hooimaaltijd is langzamerhand uitgegroeid tot een feest van vier dagen met activiteiten voor jong en oud. Ook nu nog wordt deze maaltijd op donderdag als één van de hoogtepunten tijdens het Heamielfeest beschouwd. De maaltijd bestaat uit rijst met rozijnen, brandewijn en boerenjongens. Tijdens de Heamieldagen is het in Bolsward één en al feest, er worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De belangrijkste activiteiten naast het traditionele heamiel zijn: De intocht van de heakeninginne (hooikoningin) op woensdag, jaarmarkt op donderdag, het Promconcert ‘Night of the Heamiel’ op vrijdagavond en het straatfestival op zaterdag. Kijk voor meer informatie op www.heamiel.nl