Fries belevingsdorp Ald Fears, Allingawier

Museumdorp Allingawier

Wil je een dagje Friesland-van-vroeger beleven? Bezoek dan samen met je vrienden of familie het Fries belevingsdorp Ald Fears en ervaar hoe de mensen vroeger leefden en werkten. Geniet van de heerlijke geur van versgebakken drabbelkoeken in bakkerij De Soete Inval, of bezoek de historisch ingerichte boerderijen en andere panden. En kijk! Daar vaart zo’n prachtige Friese skûtsje, het doet je verlangen naar een tocht op het water tussen de landerijen. En ook dát kan: heerlijk uitwaaien in een bootje op de Friese wateren!

Genoeg water gezien? Dan terug aan land! Loop binnen bij ‘De Izeren Ko’, dat is een boerderij met een restaurant. Daar leer je veel over het Friese boerenleven van vroeger. Ook maak je daar kennis met het verhaal over de ûleborden en je leert hoe waardevol en betekenisvol deze borden vroeger waren. Je kunt verder de expositiekerk bezoeken met werken van hedendaagse schilders. Er is zelfs een Woord & Beeldkerk! Dat is even een rustpunt om bij te komen én… te genieten van het audiovisuele verhaal ‘de Achtste Dag’.

En met een béétje geluk wordt er bij de stropershut verse paling gerookt… Allen de geur al, heerlijk! In de smederij laait het vuur hoog op wanneer de smid zijn ijzers in het vuur heeft en in de schilderswerkplaats zie je bijzondere manieren van schilderen van vroeger. En moet je dat arbeidershuisje eens zien! Je ervaart zelf hoe de arbeider vroeger woonde en hoe hij met een groot gezin toch kon leven in een kleine ruimte.

Ben je uitgekeken? Ga dan heerlijk spelen in de speel- en doeboerderij, daar is van alles te doen! Kunnen papa en mama ondertussen genieten van het prachtige en uitgestrekte Friese platteland…

Ben je onder de twaalf jaar en wil je heerlijk spelen en je lekker uitleven? Kom dan langs in de speel- en doeboerderij in Fries belevingsdorp Ald Fears! Het is deels overdekt en oergezellig. Binnen kun je spelen en knutselen: er liggen allerlei knutselspullen waarmee gewerkt kan worden (alleen de materiaalkosten hoeven maar vergoed te worden) en het knutselen gebeurt onder leiding van een van onze medewerkers. En o ja: we hebben binnen een enorme zandbak!

Buiten spelen

Maar ook buiten is er van alles te doen! Je kunt lekker spelen in de speeltuin (mét lange kabelbaan) en er is een echt kabouterpad door het dorp waarbij je diverse opdrachten moet uitvoeren! Er dwalen regelmatig kinderen door het dorp die op speurtocht zijn. Buiten lopen er geitjes, schapen en een paard en ganzen en eenden zijn er ook. In het weiland kun je een potje boerengolf spelen, leuk voor kinderen én volwassenen! Er is ook een aparte speeltuin voor de kleine kinderen en we hebben boxen en kinderstoelen. Iedereen is welkom!

Nog steeds niet uitgespeeld? Dan kun je oudhollandse spelletjes spelen zoals ganzenbord, mega mikado, sjoelen of spelen met een vergroot knikkerspel. En, o ja: we hebben ook stelten, hoepels en springtouwen! Je zult je geen moment vervelen!

Vlotten bouwen

Of bouw je liever een vlot met je vrienden of familie? Dat kan ook! Er liggen voldoende materialen en gereedschappen om een prachtig vlot in elkaar te zetten! En waag het niet om in het water te vallen!

Je kunt zelfs je eigen droomhuis bouwen bij ons. Diverse planken en palen liggen klaar, dus aan de slag! Ook liggen er zes boten klaar waarmee gratis een stukje geroeid kan worden. Let op: vlotten bouwen en varer mag alleen als je je zwemdiploma’s hebt!

Kortom: de speel- en doeboerderij in Fries Openluchtmuseum Aldfaers Erf is het ideale dagje uit voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Ook worden bij ons regelmatig kinderfeestjes, schoolreisjes of familiedagen georganiseerd. Vraag naar de voorwaarden!

Adres

Meerweg 4
8758 Allingawier

www.hetfriesemuseumdorp.nl
06–51512181