Bezoekerscentrum Mar en Klif, Oudemirdum

Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Friesland

Benieuwd naar de geschiedenis van Zuidwest Friesland? Of wil je weten welke dieren er leven? Struin een uur (of twee) door de tentoonstelling van Bezoekerscentrum Mar en Klif. Een prachtige manier om Nationaal Landschap Zuidwest Friesland te ontdekken.

Natuur in bos, weide en IJsselmeer

Een visdiefje, een slobeend of een bosmuis? Bij Mar en Klif kun je ze van dichtbij bekijken. Er zijn heel veel opgezette vogels te zien. In onze ‚dassenburcht‘ neem je een kijkje onder de grond. Vanuit de uitkijktoren heb je weer een heel ander zicht op de tentoonstelling!

Geschiedenis van de ijstijd

Ons landschap is voor een groot deel gevormd in de voorlaatste ijstijd. De invloed van het ijs zie je overal terug. In onze ‚ijsgrot‘ (waar kinderen over een glijbaan naar binnen komen) vertellen we waar je de sporen van het ijs nog kunt zien.

Het ontstaan van bossen in Gaasterland

Gaasterland is niet altijd zo bosrijk geweest als nu. Bij Bezoekerscentrum Mar en Klif laten we de gereedschappen van de oudste bewoners van de streek zien (probeer zelf ook eens zo’n vuurstenen mes) en vertellen over de buitenhuizen en de aanleg van de bossen.

Landbouw op de klei

Langs de IJsselmeerkust ligt een strook vruchtbare kleigrond. Al in de middeleeuwen was dit een rijk gebied. Dat zie je nog aan de vele stadjes en de prachtige boerderijen. Mooie maquettes daarvan zie je bij Bezoekerscentrum Mar en Klif.

Geschiedenis van het veen

Ooit lag er tussen Sneek en Gaasterland een metershoge heuvel van veen. Door ontwatering is het veen helemaal verdwenen. Nu liggen er op die plekken grote meren. Bij Mar en Klif zie je de restanten van verdronken dorpen en schaalmodellen van moderne zeiljachten. Kinderen leven zich uit in ons Optimistje.

De Zuiderzee

Vroeger lag Zuidwest Friesland aan zee! Eeuwenlang is gestreden tegen het water. Daar vertellen we bij Bezoekerscentrum Mar en Klif mooie verhalen over. Natuurlijk komt de visserij en de geschiedenis van havenstadjes als Hindeloopen en Stavoren ook aan bod.

V2-raketten en andere oorlogen

Langs de kust van de Zuiderzee zijn heel wat oorlogen uitgevochten. Bijzonder is dat het Rijsterbos in de Tweede Wereldoorlog de lanceerplek van V2-raketten was. Bij Bezoekerscentrum Mar en Klif is een documentaire en een prachtige maquette te zien.

Adres

De Brink 4
8567 JD Oudemirdum

0514 – 571777

Terug naar omgeving overzicht